Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om projektet SMOLTPRO

Integrerad forskning för hållbar smoltproduktion

Syftet med projektet SMOLTPRO är att ta fram ekologiskt och etiskt hållbara metoder som ökar det samhällsekonomiska utbytet av kompensationsodling av lax och öring.

Odlad lax klarar sig dåligt i naturen

Laxfiskar är en viktig naturresurs i Skandinavien. Stora mängder laxfisk sätts därför ut som smolt för att kompensera bortfall i naturlig produktion orsakad av vattenkraftutbyggnad och annan miljöstörning. Den odlade fisken har dock svårt att anpassa sig till naturliga förhållanden och klarar sig därför sämre i naturen än vilda artfränder.

Ny forskning har visat att modifieringar av den konventionella odlingmiljön kan ha positiva effekter på den odlade fiskens utveckling, men det saknas information om hur detta påverkar fiskens framgång i naturen.

Forskning för bättre resursutnyttjande

Projektet SMOLTPRO integrerar för första gången kompetensen och resurserna inom forskningsfältet med ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Vi kommer att utvärdera effekter av modifierade odlingsmetoder på smoltens migration och överlevnad, samt samhällsekonomiska konsekvenser.

Experimenten kommer att utföras i en serie fullskaliga modellsystem, vilket möjliggör utvärdering av effekternas generalitet mellan de olika klimatområdena i Östersjön, Kattegatt och Nordsjön.

Efter dialog med en referensgrupp med samhällsavnämare kommer resultaten att sammanställas i en guide för uthållig produktion av odlad smolt. Projektet är relevant för regeringens och Formas nya strategiska satsningar på uthållig förvaltning av naturliga resurser och för utvecklingen av vattenbruk.

Kontakta oss

SMOLTPRO samordnas av professor Jörgen Johnsson.

Photo Elisabeth Alvenby

Göteborgs universitet,
Institutionen för biologi och miljövetenskap

Box 463
405 30 Göteborg
Tel:
 031-786 3665
E-post: jorgen.johnsson@zool.gu.se
 

 

Sidansvarig: Maria Prager|Sidan uppdaterades: 2012-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?